GCSME
Image default
Business / Transportation and Logistics

Afvoer verstopt! Wat nu?!

 

Ook al ben je nog zo voorzichtig met de afwas, en laat je zo min mogelijk troep door de afvoer lopen, kan het alsnog voorkomen dat jouw afvoer verstopt raakt. Vaak weet je niet waar de verstopping exact ligt, en om zomaar aan de slag te gaan, geeft ook zo’n troep. Toch heb je niet altijd zin om alleen voor een verstopping een loodgieter te bellen. Met deze praktische stappen kun je gelukkig zelf aan de slag. Hoe je jouw afvoer ontstopt? Je leest het hieronder!

De afvoer ontstoppen

Om de afvoer te ontstoppen, zijn er een aantal stappen die je moet doorlopen. We hebben ze hieronder voor je op een rij gezet.

Allereerst is het zaak om het overloopgat van de verstopte was- of spoelbak dicht te plakken, bij voorkeur met duct tape.

Wanneer je het overloopgat hebt afgeplakt, vul je de wasbak met een paar centimeter water. Hierna zet je de zuignap van de ontstopper over de afvoer heen. Een paar keer stevig op en neer halen, zodat je het vacuüm goed aantrekt, zonder dat je de zuignap lostrekt. Wanneer dit het probleem niet oplost, weet je dat het probleem dieper zit.

Zet een emmer onder de sifon, zodat de huiskamer niet blank staat, en draai de sifon vervolgens los met een waterpomptang. Hierna giet je deze sifon leeg in het emmertje en maak je de afvoerpijp grondig schoon. Vervolgens kun je de sifonbeker weer met de hand vastdraaien (niet te vast!) en controleer je op eventuele lekkage.

Draai hierna beide moeren van de zwanenhals los met het waterpomptangetje. Giet ook de zwanenhals leeg en maak deze schoon. Ook hiervoor geldt weer: niet te vast aandraaien en controleer op lekkage!

De volgende stap vergt om enige voorzichtigheid. Als je de moeren van de zwanenhals losdraait, moet je voorkomen dat de afvoerleiding verbuigt. Dit kan je bijvoorbeeld doen door een stok door de bocht van de zwanenhals te steken.

In het ergste geval loop het water alsnog niet weg. In dit geval is het nodig om de afvoerpijp te ontstoppen. Hiervoor moet je de sifonbeker of zwanenhals verwijderen. Vervolgens moet je de veerontstopper zo diep mogelijk in de afvoerpijp steken, om deze vervolgens weer terug te trekken.

De juiste loodgietersmaterialen

Een afvoer ontstoppen is helemaal niet zo lastig, mits je over de juiste gereedschappen beschikt. Ben je een echte doe-het-zelver en ben je op zoek naar de juiste loodgietersgereedschappen en –materialen? Bekijk dan eens de mogelijkheden op Loogietshop.nl.

 

Related Posts

Goedkope opslagruimte Ede bij Opslagman

Verhuisbedrijf Wageningen of toch professionele krachten inhuren?

Waarom een camerasysteem naast uw alarmbeveiliging?