GCSME
Image default
Business / Transportation and Logistics

De grafstenen in Hoorn

Ik liep langs de grafstenen in Hoorn, en zag toen iets erg leuks. Namelijk, op de achterkant van een grafsteen stond een recept voor Moeders koekjes, met daaronder de tekst: toen iemand naar haar recept vroeg, zei ze altijd: over mijn lijk! Dat vond ik hartstikke leuk, ineens was het persoon die onder die grafsteen iemand waarmee ik me kon identificeren. Ik realiseerde me ineens dat er een persoon onder die grafsteen lag, iemand met een geschiedenis, met gedachten en gevoelens. Het klinkt erg stom, want het ligt erg voor de hand dat deze dingen het geval zijn. Maar mensen die onder grafstenen liggen, worden al snel gereduceerd tot anonieme entiteiten, waar geen persoon meer mee te vergelijken is.

De grafstenen in Hoorn van Artea

Om deze reden, ben ik erg blij met de grafstenen in Hoorn, die door Artea grafmonumenten gemaakt zijn. Deze grafstenen zijn namelijk allemaal ontworpen met als uitgangspunt dat niemand het verdient om gereduceerd te worden tot een anonieme steen, na zijn of haar dood. Iedereen verdient een grafsteen, die op een of andere manier reflecteert hoe dat persoon geweest was in het leven. Wat ook mooi aan deze beweging is, is het feit dat het ontwerpen van zo’n grafsteen een erg fijne manier van rouwverwerking kan zijn voor de nabestaanden van de overledene. Tijdens het interview met Artea, krijgen ze de kans om te reflecteren op het leven van de overleden dierbare. Dit kan erg fijn zijn om hun rouw te verwerken. Er komt bovendien ook iets moois uit!

Wanneer ik overlijd

Wanneer ik overlijd, zou ik ook graag zo’n grafsteen hebben, die een beetje persoonlijk gemaakt is voor mij. Iets waar, als mensen ernaar kijken, kunnen afleiden hoe ik ongeveer geweest ben. Het lijkt me namelijk vreselijk om vergeten te worden. Dat er alleen nog maar anonieme stof overblijft, zodra het laatste persoon is overleden die jou gekend heeft. Al het bewijs dat je hebt bestaan, ligt vergeten in een aantal archieven of online databases. Tot een curieuze nabestaande eens gaat graven in de familiegeschiedenis. Wat zouden ze dan vinden?

Bekijk de website voor meer informatie: https://arteagrafmonumenten.nl/grafstenen-hoorn/.